Het gebruik van video in sportleerprocessen. Seeing is believing, believing in seeing...

videoanalyse

Analyse van sport met behulp van videobeelden. Hoe doe je dat?

Bekijk dit videofragment eens, wat gaat mis in de verdediging??

Dit gaat over een low cost manier van werken en is bedoeld voor verenigingen met ambitie die zich bewust zijn van leerprocessen en openstaan voor alles wat het niveau, sportbeleving en plezier vergroot. Het nut van bewegend beeld is evident, meer en meer worden videobeelden gebruikt om leerprocessen te verbeteren. Maar hoe gaat u te werk?

In een binnenkort te downloaden Word document wordt beschreven welke stappen u kunt maken om binnen uw organisatie  - die grotendeels gedragen wordt door vrijwilligers - goede kwaliteit beelden te maken en te gebruiken voor een reëel budget. Vanuit mijn ervaring als jeugdtrainer en TJC zal ik voornamelijk het amateur jeugdvoetbal als voorbeeld gebruiken, maar de methode is geschikt voor alle balsporten.

Hoe en met welke spullen maakt u beelden, welke software mogelijkheden er zijn om beelden te verwerken en óf u wel speciale software nodig hebt? Ik laat zien hoe videobeelden de trainer een handvat geven voor de volgende training. Ook spelers hebben baat bij het terug kijken van acties - het laat daaarbij zien hoe linie -en teamtaken werken (of niet werken).
Download hier een uitgewerkte oefening na analyse van de video

Mijn naam is Fred van Mourik en ik ben ruim 12 jaar actief als jeugdtrainer en TJCer.
Als specialist visuele communicatie met een afgeronde opleiding audio visuele vormgeving en interactieve media heb ik meer dan 20 jaar ervaring met prodcuties voor omroepen, educatieve instellingen en bedrijven. Het is een gemiste kans als video niet ingezet wordt voor het verbeteren van prestaties van spelers.
Speciaal voor dit artikel zijn de nodige hard -en software pakketten uitgeplozen, heb ik interviews gehad met trainers en specialisten die video analyse in de praktijk toepassen.
De werkmethode wordt in de praktijk gebracht bij ASV de Dijk in Amsterdam. Heeft u belangstelling om het in actie te zien? Neem gerust contact op!



    Inhoud van het artikel o.a.:
  • Video als hulpmiddel - believing in seeing
  • Welke spullen (hard -en software) heeft u nodig?
  • het plaatsen van de camera, opnames starten en stoppen met uw eigen mobiel
  • Het gebruik binnen uw organisatie.
    O.a. wie neemt op, hoe verwerkt u de beelden, wat ziet u en welke stappen neemt u m.b.t. de training?
  • Kostenplaatje
  • Aanvragen van een demonstratie en/ of cursus bij uw club.

Het artikel artikel kunt u binnenkort via TargetPaydirect downloaden tegen een kleine vergoeding.
Fred van Mourik - 7 juni 2016

Fred van Mourik werkt als zelfstandig vormgever en is als trainer coach (TC3) actief bij ASV de Dijk in Amsterdam. Respecteer copyrights.